Futsalmaajoukkue

futsal-liiga
Suomen miesten futsalmaajoukkue edustaa Suomea futsalin kansainvälisissä maajoukkuekilpailuissa. Maajoukkue pelasi ensimmäisen kerran arvokilpailuissa vuonna 2022. Kyseessä oli Alankomaissa järjestetyt Euroopan-mestaruuskilpailut, joissa Suomi pääsi puolivälieriin saakka. Vuonna 2022 Suomen UEFA-sijoitus oli numero 21 ja epävirallinen sijoitus koko maailmassa 18. Samaan aikaan joukkueen päävalmentajana toimi Kroatiasta kotoisin oleva Mićo Martić. Maalivahtivalmentajana puolestaan nähtiin Dušan Matić, ja joukkueen kakkosvalmentajana Ville Sihvonen. Joukkue menestyi tuolloin paremmin kuin koskaan aikaisemmin. Maajoukkueen kisoja on voitu seurata kotikatsomoissa jo vuosien ajan.

Suomen futsalmaajoukkue koostuu parhaista pelaajista

Suomen futsalmaajoukkue koostetaan aina seurojen parhaista pelaajista. Maajoukkueeseen valitaan usein noin 12 pelaajaa, kaksi maalivahtia ja neljä varapelaajaa. Pelaajat eivät siis koskaan ole vain yhden seuran pelaajia, vaan joukkue koostuu useamman eri seuran jäsenistä.

Maajoukkueen kokoonpanoa tarkastellaan aina vuosittain. Monesti se pysyy lähes samana useamman vuoden ajan, jos tarvetta muutoksille ei ole. Mikäli seuroista löytyy erittäin lupaava pelaaja, voi hän päästä maajoukkueeseen mukaan. Myös ikä on erittäin painava tekijä, sillä kovin vanhoja pelaajia ei pelikentällä nähdä.

Useammalla joukkueen pelaajalla voi siis olla useampia maaotteluita takanaan. Esimerkiksi vuonna 2022 Panu Autiolla oli takanaan jo 149 maaottelua, kun taas Jukka Kytölällä 104. Joukkueeseen kuuluneella Henri Alamikkotervolla niitä oli puolestaan vain 11.

Naisten maajoukkue futsalissa

Myös Suomen naisten maajoukkue kuuluu Suomen Palloliiton alaisuuteen. Joukkue perustettiin ensimmäisen kerran vuonna 2017. Ensimmäisen ottelunsa joukkue pelasi Puolaa vastaan marraskuussa 2017, jolloin päävalmentajana toimi Jaakko Laitinen. Toiset futsalin naisten EM-kisat olivat vuonna 2022.

Ensimmäisissä EM-kisoissa vuonna 2018 Suomen naisten maajoukkue pärjäsi hyvin. He eivät kuitenkaan päässet aivan lopputurnaukseen asti, sillä he hävisivät Portugalille lohkoturnauksessa luvuin 3-1. Naisten futsal on siis ehtinyt tuottaa hyviä pisteitä Suomelle jo tähän mennessä, vaikka kovin montaa suurta peliä ei ollakaan vielä pelattu. On siis hyvin mahdollista, että Suomen naiset vievät joskus vielä futsalin voiton kotiin.