Futsal – hyvä harrastus myös lapsille ja nuorille

futsal-liiga
Futsal – hyvä harrastus myös lapsille ja nuorille

Futsal on mukava harrastus kaiken ikäisille liikunnasta ja urheilusta kiinnostuneille. Se on monipuolinen laji, joka tuo harrastajilleen monenlaista hyötyä: niin fyysistä, psyykkistä kuin sosiaalistakin hyvinvointia.

Eri puolelta Suomea löytyy monia seuroja ja järjestöjä, jotka tarjoavat futsal-harrastusmahdollisuuksia myös lapsille ja nuorille eri ikäryhmissä. Suomessa on myös nuorten ja lasten futsal-sarjoja, joissa joukkueet kilpailevat toisiaan vastaan, ja näihin sarjoihin voi ilmoittautua oman urheiluseuransa kautta. Lisäksi lapset ja nuoret voivat harrastaa futsalia myös koulujen ja erilaisten harrastuskerhojen yhteydessä.

Futsalin harrastaminen on helppoa

Futsal on suosittu joukkuepeli, jota pelataan sisätiloissa pienellä kentällä ja pienemmällä pallolla kuin jalkapallossa. Futsal on noussut suureen suosioon viime aikoina ja lajista voi nauttia monella eri tavalla.

Moni aikuinen on löytänyt siitä itselleen sopivan liikuntaharrastuksen, jonka parissa voi kohottaa kuntoa ja nauttia pelaamisesta. Myös penkkiurheilijat ovat löytäneet lajin, ja futsal-pelejä voikin seurata niin paikan päällä kuin television tai verkon välityksellä. Futsalia pelataan liigatasolla kuten perinteistä jalkapalloakin, ja molemmista on mahdollista myös lyödä vetoa erilaisilla sivustoilla. Ja kuten perinteiset livetulokset jalkapallo, niin myös futsal-tulokset voi löytää kätevästi verkosta.

Siitä, että lapset ja nuoret ovat löytäneet tiensä lajin pariin, voidaan kiittää tietysti seuroja ja kouluja, mutta lisäksi myös vanhempia. Moni futsalista innostunut aikuinen on houkutellut lajin pariin omat lapsensa tai lähipiiriinsä kuuluvat lapset. Lapselle tärkeiden aikuisten esimerkki näytteleekin olennaista roolia, kun halutaan saada lapset innostumaan liikunnan harrastamisesta.

Miksi futsal on hyvä harrastus?

Futsal on hyvä harrastus monista syistä. Se on nopeatempoinen peli, joka vaatii harrastajalta taitoa, nopeutta ja hyvää kehonhallintaa. Futsalin pelaaminen voikin auttaa kehittämään teknisiä taitoja, kuten pallonhallintaa sekä tarkkoja syöttöjä ja laukauksia. Tutkimukset ovat osoittaneet, että liikunta voi auttaa jopa parantamaan lasten ja nuorten koulussa menestymistä. Se voi auttaa parantamaan niin keskittymiskykyä, muistia kuin oppimiskykyäkin.

Futsal on myös sosiaalinen harrastus. Se on joukkuelaji, joka tarjoaa mahdollisuuden saada ystäviä. Pelaajat oppivat kommunikoimaan ja työskentelemään yhdessä joukkueena, mikä voi auttaa kehittämään sosiaalisia taitoja.

Lisäksi futsal parantaa kuntoa, ja sen nopeus ja rytmi voivat auttaa kehittämään kestävyyttä, nopeutta ja koordinaatiokykyä. Säännöllinen liikunta voi auttaa myös parantamaan itseluottamusta ja itsetuntoa. Kun lapset ja nuoret oppivat uusia taitoja ja parantavat kuntoaan, se saa heidät tuntemaan itsensä itsevarmemmiksi ja saavuttamaan tavoitteitaan.

Futsal on myös turvallinen sisätilalaji. Koska sitä pelataan sisällä, pelaajat eivät altistu esimerkiksi kylmälle tai sateelle. Peliä pelataan lisäksi pienemmällä kentällä ja pienemmällä pallolla, jolloin loukkaantumisriski on yleensä pienempi kuin jalkapallossa. Laji tarjoaa myös mahdollisuuden kilpailla. Futsal-sarjat ja -turnaukset tarjoavat mahdollisuuden ottaa mittaa muista joukkueista ja testata omia taitojaan. Kilpailullinen elementti voikin olla motivoiva tekijä monelle harrastajalle.

Miten voit aikuisena toimia hyvänä esimerkkinä?

Vanhempana tai lapsen lähipiiriin kuuluvana voit antaa hyvän esimerkin liikunnan harrastamisesta monella eri tavalla.

Voit ensinnäkin harrastaa futsalia ja yleensäkin mitä tahansa liikuntaa yhdessä lasten ja nuorten kanssa. Näin luot positiivisen mallin liikunnan tärkeydestä ja samalla vietät tärkeää yhteistä aikaa. Voit myös jutella lasten kanssa siitä, miksi liikunta on tärkeää. Selitä heille, miten se auttaa kehon ja mielen hyvinvoinnissa ja miten se voi auttaa heitä saavuttamaan tavoitteitaan.

Ennen kaikkea näytä esimerkkiä ja osoita heille, että liikunta on tärkeä osa terveellistä elämäntapaa. Harrasta itse säännöllisesti liikuntaa ja anna heidän nähdä, että pidät siitä. Anna lasten kuitenkin valita liikuntaharrastus, joka heitä kiinnostaa. Jos lapset nauttivat siitä, mitä he tekevät, he todennäköisemmin jatkavat sitä ja oppivat nauttimaan liikunnasta koko elämänsä ajan.

Tee liikunnasta hauskaa ja säilytä leikkimielisyys, sillä kun liikunta on hauskaa, lapset ja nuoret todennäköisemmin haluavat jatkaa sitä. Liikunnasta voi parhaimmassa tapauksessa muodostua heille olennainen osa elämää, jota ilman ei osaa olla!

Muista, että liikunnan harrastaminen on tärkeää koko perheen hyvinvoinnille ja kaiken ikäisille. Jos olet intohimoinen penkkiurheilija ja futsalin harrastaminen on kohdallasi rajoittunut tähän saakka vain lajin seuraamiseen, aloita uusi harrastus kokeilemalla futsalin leikkimielistä pelaamista lastesi kanssa. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa liikunnan harrastamista!