Futsalin säännöt tiivistettynä pakettina

futsal-liiga
futsalin säännöt

Onko kyseessä jalkapallon pikkuveli vai kenties jotain aivan muuta? Tästä artikkelista löydät futsalin säännöt napakassa paketissa, tietoa lajista sekä tietoa siitä, miten voit aloittaa harrastuksen. Lajin parissa viihtyy niin lapsi kuin varttuneempaankin ikään ehtinyt henkilö. Mutta mistä sitten lähteä liikkeelle, ja mitkä ovat lajin perussäännöt? Tämä tietopaketti on tehty futsal-harrastuksen aloittamista harkitseville ja juuri aloittaneille pelaajille, sekä tietysti niille, jotka haluavat tietää lajista lisää, vaikka harrastamaan ei olisi vielä lähdössäkään.

Futsalin säännöt lyhyesti

Aiemmalta nimeltään salifutis sai myöhemmin nimekseen futsal. Pelin säännöissä on hieman variaatioita riippuen siitä, pelataanko FIFA:n vai AMF:n säännöillä. FIFA:n säännöt ovat pääsääntöisesti nykyään käytössä kaikkialla. Kentällä on tuolloin pelaajia neljä vastaan neljä sekä lisäksi maalivahti. Vaihtoja voi tehdä rajattomasti, mutta vaihtopelaajien määrä on rajattu seitsemään henkilöön.

Peliaika futsalissa on varsin tehokasta, joten hien sillä saa pintaan aivan varmasti! Kello pysäytetään taukojen ajaksi, peliajan ollessa 2 x 20 minuuttia. Lisäksi pelissä voidaan pitää korkeintaan minuutin mittainen lisäaika jokaisessa pelijaksossa. Futsalia pelataan pallolla, jonka halkaisija on 62-64 cm.

Säännöt futsalissa ovat yksinkertaisia ja opit ne varmasti harjoitusten lomassa. Pallon ylittäessä sivu- tai päätyrajan, peli keskeytyy. Sivurajaylityksessä joukkue X:n pelaajan koskettaessa viimeksi palloon, siirtyy vuoro joukkueelle Y. Joukkueen Y pelaaja tekee rajapotkun siitä paikasta, missä pallo ylitti rajan.

Mikä on kiellettyä futsalissa?

Koska pelissä sattuu ja tapahtuu, on siinä oltava myös rikkeistä annettavat rangaistukset. Tiesitkö, että futsalissa on sylkeminen kielletty? Älä myöskään pidä vastustajasta kiinni tai pelaa kädellä tarkoituksenmukaisesti. Tällöin nakki napsahtaa ja seuraa rangaistus eli suora vapaapotku.

Heräsikö kysymyksiä? Innostiko lajin aloitus heti? Ei kannata turhaan jäädä miettimään, sillä futsal on vauhdikas ja helppo laji! Koko perhe voi harrastaa futsalia, ja moni onkin innostunut siitä ihan ammattitasolla. Lajin pelaajia on ympäri Suomen, ja harrastamaan pääsee helposti liittymällä seuraan mukaan. Lopuksi todettakoon, että jalkapallon pikkuveli tämä laji ei ole, vaan itsenäinen oma harrastuksensa.