futsal-liiga

futsal-liiga
Suomen Palloliiton alaista futsalin pääsarjaa kutsutaan futsal-liigaksi. Tässä liigassa pelaa vuosittain reilut kymmenen joukkuetta, jotka kaikki kohtaavat toisensa koti- ja vierasotteluissa runkosarjassa. Sarjan parhaat joukkueet jatkavat pudotuspeleihin, ja pudotuspelien jälkeen jatketaan liigakarsintoihin. Futsal-liiga on yksi seuratuimmista futsalin muodoista, ja liigan pelejä pääsee seuraamaan myös paikan päälle. Runkosarjan pelit aloitetaan syksyisin ja ne päättyvät maaliskuussa. Suomen mestari julistetaan keväällä huhti- ja toukokuun välillä. Kesäisin pelejä ei juurikaan ole, sillä silloin levätään ja valmistaudutaan seuraavaan vuoteen.

Futsal-liiga on viihdyttänyt suomalaisia jo pitkään

Vaikka miesten liigan pelit ovat Suomessa kaikkein seuratuimpia, myös naisten futsal-liiga kerää katsojia. Suomessa kisattiin futsalin mestaruudesta ensimmäisen kerran vuonna 1997, mutta varsinainen liiga aloitti toimintansa vuonna 1998.

Kaikkein eniten pelanneet liigat ovat Espoon GFT, Tampereen Ilves FS ja Oulun Tervarit. Pääsarjassa ollaan vuoteen 2022 mentäessä nähty 48 eri joukkuetta. Vuonna 2022 kaikkein menestynein joukkue oli Ilves, joka oli ehtinyt voittaa jo kahdeksan Suomen mestaruutta.

Vuosittain sarjan parhaat pelaajat palkitaan aina Futsal-Gaalassa, joka on samalla kauden päätösjuhla. Kauden 2020-2021 paras pelaaja oli Jukka Kytölä, kun kaudella 2019-2020 palkinnon vei Juha-Matti Savolainen, ja kauden 2018-2019 voittajaksi osoittautui Mikko Kytölä.

Liigan mestarit vuosien varrella

Ilves on joukkueista ollut kaikkein menestyksekkäin, mutta voittoja ovat saaneet myös muut liigat. Vuosien 2017 ja 2021 välillä kultaa vei Kampuksen Dynamo jopa neljä kertaa. He siis voittivat kaikki viiden vuoden sisäiset ottelut.

Vuonna 2019-2020 ei jaettu mestaruuksia laisinkaan, sillä pelejä ei pelattu. Kausien 2009 ja 2014 välillä Ilves FS onnistui viemään kaikki voitot. Viimeisin voitto Ilves FS:lle oli pronssi kaudella 2017-2018. Joukkueiden välillä on ollut siis selkeitä eroja, sillä voitto on mennyt useampana vuotena aina samaan osoitteeseen. Poikkeuksiakin on ollut, ja siitä syystä futsal on vetänyt suomalaisia puoleensa jo pitkään.